Werpen en vangen

Iedereen die mij kent weet dat ik het werpen op snoek de aller leukste vind. Het gaat mij om het zien en voelen van de aanbeet. Vaak zijn deze beten erg spectaculair. Mooie kolken van de snoek. Soms tot meerdere malen. Erop en erover. Heerlijk. Het zien en voelen dat geeft mij een kick. Niet dat ik nooit trol, maar dat doe ik vaak als ik naar een andere stek vaar. Ondertussen drink ik dan vaak een kop koffie en eet even wat. Kom ik weer bij een potentiële plek dan begin ik met het uitgooien van deze stek.

Deze zondag morgen gaat het net zoals de ander zondagen dat Jos en ik op pad gaan. Tegen achten op onze plek. De Jon boot snel te water en zoeken naar de stek. We vinden er al gauw één. Mooi helder water. We beginnen met een jerkbait. In dit geval één van Savage Gear : de Deviator. Een eigenzinnig jerkbaitje. Het kunstaasje is een glider en diver in een. Het vliegt alle kanten op met een mooie wobbel. Het duurt niet lang of ik mag mij eerste snoek bijschrijven. Een mooie tachtiger. Prachtige aanbeet in het mooie heldere water. Ik zie de snoek erover heen schuiven.
 

Snoek Wim

Snoek in water

Even later mag Jos ook op de foto met een kleine vriend. De Shaker did the job. Ik besluit te wisselen. Ik pak een twitchbaitje. Het is de kleine uitvoering van de Buster Crank. Het is ongelooflijk, maar wanneer het beet je het water raakt en ik mijn eerste tik uitdeel met mijn hengel hangt er al een kleine snoek aan. Prachtig. We genieten.
Dit kunstaasje werkt dus ook. Jos pakt snel een ander twitchbaitje. De Salmo Perch werkt ook altijd. Inderdaad na een paar worpen blijft er bij Jos een schitterende snoek aan hangen. Het dier haalt net geen meter, maar dat maakt niks uit. Prachtige snoek voor dit water. Klasse Jos. We snoeken lekeer door. Krijgen regelmatig beet en blijven lekker vangen. Van de kleinste snoeken maken we geen foto. We onthaken ze aan de boot.

Snoek Jos

Snoek Wim

Ik besluit mijn techniek te gaan veranderen. Ik maak een spinhengel in orde. Het is de Dragon Viper hengel in spin uitvoering. Een mooie zachte stok, waar je gemakkelijk streamers mee weg kan zetten. Het is een streamer van het merk Westin die aan mijn speld komt te hangen. Een grote rat voorzien van allemaal zonker staarten. Ja deze gaat het wel doen. Het duurt even voordat het ding vol gezogen is met water, maar dan loopt het ook fantastisch door het water. Mooi man. Het duurt vervolgens even, maar wanneer ik beet krijg is het onmiddellijk een beste snoek. Een snoek van bijna 90 is aan de streamer blijven hangen.

Snoek Wim

Prachtige tekening en zonder beschadigingen. Nog nooit gevangen. Volledig gaaf. Prachtige vis. We gaan door. Vervolgens krijg ik weer een beste tik op de hengel. Dit is een beste snoek. De kolk verraad een grote vis. Helaas het beest lost. We doen nog een poging. Wederom een kolk. Ja het is een beste, maar het dier pakt niet door. Deze had ik graag gevangen. Een pracht snoek. De snoek laat zich niet weer zien. Jammer. We zijn nu verplicht om volgende week weer te komen. Dat gaat ook gebeuren. We gaan verkassen. Op een nieuwe plek vangen we nog een aantal snoeken op een Rapala Super Shad Rap. Deze pluggen doen het ook altijd. Trollend zijn ze goed, maar werpend misschien nog wel beter. Binnen draaien en stil laten hangen. Deze pluggen stijgen en dan volgen de aanbeten. Prachtig. Mooi werk dat gooien op snoek. Tegen een uur gaan we van het water. Op de terugreis maken we nieuwe plannen voor volgende week. Ik kan er nu al weer naar uitkijken. Zin in.

 

Vr. Gr. Wim Russchen