Sportvissers open uw ogen!

Sinds een paar maanden heb ik zitting genomen in de werkgroep belangenbehartiging van de SNB. Snoek is in mijn ogen nog steeds de mooiste roofvis van ons water. Al een aantal jaren maak ik mij ernstig zorgen over deze prachtige rover. De beroepsvisserij is druk bezig om het aantal snoeken ernstig uit te dunnen. Waarom? Geld levert het nauwelijks op voor het beroep, maar ze hebben niks meer om op te vissen dus maken ze de complete sportvisserij  maar stuk. Ook nog met goedkeuring van de SVN. Tenminste daar lijkt het erg op. SVN lijkt meer op de hand te zijn van het beroep dan wij sportvissers. Misschien is het niet zo, maar dan moet SVN wat transparanter zijn waar ze bezig zijn. Wanneer ik lees dat de beroepsvisser op het Veluwemeer minder schubvis mag vangen is dat positief, maar wie gaat deze visser controleren. Ik kan ook wel iets roepen, maar waar is de controle? Regels moet je controleren, maar wie gaat dat doen?

Wij als sportvissers, groothandels en winkeliers pompen veel meer geld in onze economie, maar kennelijk is de lobby van het beroep veel sterker naar de politiek toe. Het is werkelijk een schande als je ziet wat er gebeurt. Opgroei plekken en paaiplekken worden compleet leeg gevist. Plekken waar wij niet mogen komen, namelijk beschermd natuur gebied wordt door het beroep leeg gevist. Onder het mom van, het ligt aan een mossel dat ze zo weinig paling en snoekbaars vangen. Laat mij niet lachen. Als je alle paai en opgroeigebieden leeg vist dan blijft er ieder jaar steeds minder over. Laat het beroep nou zeggen dat het niet zo is. Nou ik zal ze eens wat vertellen. Ik vis al jaren op een stuk water van de randmeren wat altijd een walhalla was van grote snoek en snoekbaars. Afgelopen jaar nul komma nul gevangen. Niet alleen ik , maar ook andere vissers hebben dit gemerkt. Nou de sportvissers zijn hier geen debet aan. Er is maar een veroorzaker en die kan ik met de neus aanwijzen. Jullie ook?

Komt ook nog eens bij dat het water steeds helderder wordt en dat houdt in dat het aantal kilogrammen vis per hectare steeds minder wordt. Wanneer de beroepsvisser wel het quota mag blijven vangen van jaren terug dan ga je dat zeker merken op je viswater. Het is om te janken en droevig met een lange oeoeoeoeoeoe! Sportvissers van Nederland verenigt u. Recht de rug en kom in actie. Samen staan wij sterk.

Jullie merken dat het mij veel doet en daarom heb ik zitting genomen in de belangengroep van de SNB. Misschien kunnen wij iets betekenen voor ons viswater en alle sportvissers. Samen met een aantal fanatieke snoekvissers proberen wij een plan aan te dragen waar we als SNB mee vooruit kunnen. 

Deze dag komen we samen in het midden van het land. Robert Paul, Gert Jan Rebel, Thomas Knijnenburg, Bert Kolkman, Koen Nuchelmans en ik gaan er een mooie dag van maken. Eerst gaan we even vissen om te brainstormen. Een goed plan. Er is geen betere manier om op het water samen te filosoferen over de toekomst van de SNB. Gert Jan krijgt gezelschap van Thomas,  Bert neemt plaats in de boot van Rober Paul en Koen neemt plaats in mijn boot.

We vangen samen een aantal leuke vissen. Het is gezellig en gelukkig droog. Op het eerste stuk vangen Koen en ik een aantal leuke snoeken. De Salmo Hornet doet het goed. Ook de nieuwe Westin plug  Rawbite levert ook de nodige aanbeten en snoeken op. De wind waait hard dus blijven we maar trollen. Tussen de middag gaan we samen even wat eten.

Na de lunch pakken we een nieuw stuk water. We krijgen wel aanbeten, maar de snoeken blijven niet hangen. Tegen drie uur gaan we van het water, want we moeten nu nog wat op papier zetten. Tijdens de maaltijd in Almere komen we tot goede plannen. De plannen gaan wij bekend maken tijdens de jaarvergadering op zaterdag  2 april in Almere. Dus SNB leden wanneer jullie begaan zijn met de snoek kom je naar de jaarvergadering en kom luisteren wat wij te melden hebben als belangengroep. Ben je nog geen lid, dan wordt het tijd. Hoe groter onze groep, hoe groter onze stem. Laat je horen en word lid.

snoek

snoek

snoek

Met vriendelije groet, 

Wim Russchen